Nepozicija ili opozicija?

Utorak 28.01.2014. 11:05 Radio Beograd 1
Talasanje – pusti priču: Pokrenuta je izborna vrteška

ImageGosti u studiju: Cvijetin Milivojević, Dragan Janjić i Mijat Lakićević (fan reformi famoznog Radulovića, tj. još jednog od onih koji bi, čim ih gazda otkači, da prave partiju na leđima Nevažećih) – bave se, onako kežual ćaskajući, između ostalog i razlogom za postojanje Nevažećih listića. Pade konstatacija kako oni (N.L.) nisu krivi za poraz Tadića, ali eto Turajlićka “ne zna šta će, pa je pozivala i da se ostane kod kuće” a “ti glasači koji su poništili listić, takođe ne znaju, zbunjeni su, pa će ili većinom glasati za DS ili neće izaći na izbore”.

Propaganda u stilu Ministarstva istine iz “1984”, spinovanje poput sumanutog Idola Krstića ili Bezbojnog Đurića, bullshitting dostojan H.Frankfurtove definicije istog. Kada se kvazidemokratska i nadrievropska pseudoopozicija (u šta i sebe trpaju ugursuz-analitičari sadašnjice) toliko uplaši jedne FB grupe i nekolicine mladih ljudi koji im sprejem nažvrljaju preskupe i nadasve stupidne bilborde, onda svako normalan treba da se zapita za koga zaista rade ti likovi koji se samo šetkaju od jedne do druge TV/radio/novinske st(r)anice i stalno nešto mrsomude, tumače, najavljuju, analiziraju, proriču i nariču. I naročito – za čije babe maslo?!

Jednostavno, za one kojima to i dalje nije jasno: DS, LDP, URS i svi ostali koji trenutno ne čine neku “vlast”, nekoliko godina unazad više nisu opozicija onima koji je čine, već su samo rezervna ekipa za doglasavanje kada to zatreba. Koalicije DS i LDP sa SNS i SPS (čak i SRS, kao što je to slučaj u Žitorađi) po gradovima širom Srbije to potvrđuju. Može Dragan Đilas do besvesti da se prenemaže kako neće sa naprednjacima (do prve krivine ili 17. marta ujutru), ali u tom kurvanju su Boris Tadić, Čedomir Jovanović i Mlađan Dinkić makar iskreniji – oni HOĆE sa naprednjacima i to uopšte ne kriju.

žuto-plav ili plavo-žut?

Jedino pitanje koje treba postaviti, glasi: Šta je tu opoziciono?
Ništa.
Zato što opozicija treba da bude korektiv a ne (sa)učesnik vlasti.
A to je ono što što smo svi izgubili u izmaglicama reformi, istina, preokreta, boljih budućnosti, dogovora i sumanutosti posle 5. oktobra 2000. godine.

Sve dok politika ne bude isterana iz preduzeća i vraćena u stranke, a te iste ne prestanu da budu puki parapolitički biroi za zapošljavanje stranačkog bašibozuka i lečenje frustracija foteljaša-preletača, dotle će Nevažeći listići takvima biti aktivan odgovor građanki i građana Srbije koji žele da učestvuju u političkom životu. Onih, koji će svoj glas poveriti, a ne dati, samo onome ko ga zasluži. Onoj stranci ili političaru, koji shvate da nije važno ko, već šta i kako.

To se ne postiže otvaranjem lažnih profila i grupa po društvenim mrežama koje “asociraju” na ovu kampanju, spamovanjem ili besomučnim laganjem kako su oni koji poništavaju glasački listić krivi nekome za nešto, a ponajmanje sistemskim i sistematskim prikrivanjem tačnih rezultata izbora, jer brojke koje su oni sami objavili kažu da je na voždovačkom glasanju nevažećih listića bilo 7%, tako nedostižnih za ogomnu većinu današnjih partija sa posebnim potrebama.

pazuh, požuteo od demokratijeTakođe, ne postiže se ni suludim izjavama o držanju “svih pod pazuhom”, u treger majici požuteloj od znoja, poput obnevidelog šofera koji bi da vozi a da ni sam ne zna ni šta ni gde, osim što zna da to treba da traje beskonačno i na sreću svih. Takvih, vakcinisanih protiv pameti i srama, u Srbiji nikada nije nedostajalo. Naročito onih koji bi da se glasa za “manje zlo” kako ne bi pobedilo “veće zlo”, sa kojim bi to manje ionako posle izbora išlo u koaliciju – u frontu ili bez njega, svejedno.

Ono što sve takve plaši je neoboriva činjenica da procenat birača koji na ovaj način iskazuju građanski otpor skoreloj kasti politikanata sve više raste. Eto razloga za noćne more raznih analitičara – u po bela dana. Ili to, ili su se sabajle prejeli nečega masnog pa ih sad nešto davi.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s