Demokratija? Ideje?

(razmišljanje malog Perice o politici)

Povod za ovo pisanje je ono što je Branka Prpa, koju inače veoma cenim, rekla u poslednjem “Peščaniku” (https://soundcloud.com/pescanikradio/28-02-2014): “… ne može se, na kraju krajeva, ni dozvoliti da nestane Demokratska stranka s političke mape Srbije.”  Moje mišljenje je da je DS već nestala s političke mape Srbije kada je na njeno čelo došao Boris Tadić. Nema više demokrata i nema više demokratije! Ne može se partija nazivati “demokratskom” ako za prvog čoveka ima autokratu ili profitera. Kako može da bude Demokratska ako u samoj partiji nema demokratije? Dokaz je ponašanje kandidata pre i posle izbora za Velikog Partijskog Vođu. Pre izbora je kampanja prljava da prljavija ne može da bude, a sa identičnim predizbornim obećanjima. Čim je Vođa izabran, on počinje da izdaje naređenja i da preti, a poraženi osnivaju svoje “subdemokratske partije” i odvlače delove članstva (koje time pokazuje koliko je niska njihova svest o tome šta se dešava).
Šta bi, pre svega, morala da bude odlika neke političke stranke/partije? IDEJA – na kojoj se zasniva delovanje, planovi, ponašanje. Kada je bitna IDEJA nije bitno KO je na čelu. Kada partija ima IDEJU onda ima i VIZIJU kako bi društvo trebalo da izgleda, koje bi institucije imale kakve obaveze, koji i kakvi zakoni. I onda bi svoje delovanje prilagodile tome da se ide prema takvoj “slici države”. Stiče se utisak da sve stranke/partije imaju samo “ideju oko para”. Da pitate prosečnog glasača i podržavaoca bilo koje partije na “političkoj sceni Srbije” koja je ideja partije koju podržava, za šta se zalaže, odgovori bi “zaglavili” na opštim mestima: “… borba protiv korupcije, manje nezaposlenih, lepša budućnost…” Isti odgovor bi dobili i od Velikih Partijskih Vođa! A jedina “ideja” koju Velike Partijske Vođe imaju je “kako što pre finansijski zbrinuti sebe i familiju”! Partiji sa IDEJOM je jasno da postoje i neke stvari koje se novcem ne mogu kupiti.
Neprocenjive su!
Partija sa IDEJOM prvo postavi “dijagnozu” društva, zatim ima spremnu terapiju za ozdravljenje. Dokaz nedostatka ideje u današnjim partijama/strankama na “političkoj sceni Srbije”  je i taj što se bave samorešavanjem “površinskih problema”, medicinskim rečnikom – simptoma. Kada je organizam zahvaćen tumorom, ne daje se pacijentu samo antipiretik protiv temperature i neki analgetik protiv bolova, i – “problem rešen”, nego je ponekad neophodna operacija, ako se želi da pacijent ostane u životu! Današnjim strankama su ruke pune aspirina! Znači: ne stvaranje uslova da se radi i zarađuje, nego pozajmice, krediti, zaduživanje, rasprodaja…

ImageŠizofreno ponašanje partija i njihovih Vođa je takođe dokaz nedostatka ideje. DSS mi je, na primer, po ponašanju mnogo sličnija Konzervativcima ili Republikancima nego bilo kojoj verziji “demokrata”. Socijalisti nemaju ni „s“ od „socijalizma“, ali zato imaju „k“ od raznih “koferčića”. URS je nekakva “papazjanija” koju interesuje novac i samo novac. Sve su se partije/stranke uhvatile svaka za neki mali segment društva.
PUPS, takođe, ne interesuje kako uspostaviti stabilan penzioni sistem, nego samo traže “pare sada i odmah”! Ovi drugi, svako u svom segmentu, ne razmišljaju šta da se radi kada prodamo sve vodne i rudne resurse, kada rasprodamo i poslednji primerak “porodičnog srebra”.
Moram da priznam da, nažalost, jedini koji imaju neku “ideju” su fašistički Obraz i Dveri. Kome nije jasno šta je fašizam (kod nekih već prelazi u nacizam), ili ne mogu da ga prepoznaju u delovanju Obraza, Dveri, DSS-a, SNS-a, radikala – neka pročita knjigu Marija Misirolija “Što duguje Italija Musoliniju”:

ImageNi u svetu nije mnogo bolje: konzervativci se zalažu za promene, demokrate podržavaju i zagovaraju oružane sukobe, socijalisti i laburisti propagiraju “Fridmanove neoliberalne ideje”… ali, da li baš sve što ne valja moramo da prekopiramo iz belog sveta? Uglavnom: svi su isti! Bez ideja, bez vizija, bez planova. Zato bi najbolje da izbrišu sva ona “imena” i budu jednostavno ono što i jesu: Partija P1, P2, P3…

Image… i niko od njih nije ni “demokratski” ni “napredan” ni “nov”,  niti je bilo ko od njih “srpski” jer nikome od njih nije stvarno stalo do Srbije i njenih stanovnika. Za razliku od svih partija/stranaka ja ću biti dosledan dok se ne pojavi neka grupa sa jasnom IDEJOM i vizijom i preciznim sveobuhvatnim planom kako povratiti zdravlje organizmu zvanom Srbija.
Znači: svi su nevažeći!
Do daljnjeg – PRECRTAVAM!!

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s