Stvarno – kome?

U tekstu “Kome pripadaju nevažeći glasački listići“, objavljenom 27. februara ove godine na sajtu “pravniportal.com”, autori koji kao izvor navode čuveni etalon objektivnosti i slobodnog novinarstva – u ovim krajevima poznat i kao Telegraf – poseban naglasak daju na razmišljanja prepodobne nezavisne političke analitičarke, koja je onomad na Utisku nedelje izjavila da “sve prati, svakako će glasati ali još uvek nije odlučila za koga”.
Zato je ništa ne sprečava da višak ptijalina na mozgu upotrebi napadajući građanke i građane Republike Srbije, one koji svoje glasačko pravo više neće bacati na takve i slične joj parazite ovog sjebanog društva. Društva, koje su baš takvi razorili svojom sumanutošću, bezobzirnom pljačkom i lažima ogadili život svakome ko bi da ovde živi normalno.
Ovakva budalaština od teksta zahteva jasan i glasan odgovor, kako “autorima” teksta tako i svim šibicarima koje citiraju.
Doduše, na kraju je naveden i izvod iz izbornog zakona, koji upravo pokazuje koliko neznanje ili namera stoje iza ovakvih trikova kojima se služe partijski poslušnici u srbijanskim medijima.

Image
Odgovor administratora kampanje Nevažeći listići Srbija na ove budalaštine, prenosimo u celini:

Poštovani “Pravni portalu” (ili je možda bolje ‘draga Saveta’),
Ovako tendenciozan tekst, koji (po vašoj tvrdnji) prenosite sa Telegrafa, teško da mogu iznedriti čak i neki od aktuelnih SNS medijskih dobošara.
Iako to decidirano ne stoji, u bilo kojoj varijanti domaćih izbornih zakona, činjenice su neminovne: nevažeći/poništeni/beli/prazni (ili kako već hoćete da ih nazovete) glasački listići, NE RAČUNAJU se prilikom određivanja broja mandata koje su osvojile izborne liste sa skorom većim od cenzusa, isto kao i glasovi onih koji su ispod njega. “Podcenzusne” listiće niko, pa ni vi, ne spominje ali su se zato listom partokratski obojeni mediji i stranački bašibozuk ostrvili na građane Republike Srbije koji ne samo da tvrde da su svi pripadnici politikantske kaste isti, već to potvrđuju svojim stavom da ih sve treba precrtati i to raditi sve dok se neko od njih ne uljudi ili se pojavi neko sasvim ne samo nov već i drugačiji. Drugačijeg ponašanja, kredibiliteta i dela, a ne praznih reči.
I dalje tvrdite da nismo u pravu?
Izvolite pa sami preračunajte mandate onima koji su prešli cenzus na Voždovcu, ispravnom primenom sistema najvećih količnika.
Izvor: Zvanični sajt SO Voždovac – rezultati izbora koje je objavila OIK.
Potom uporedite to sa onim što su objavili na sajtu “e-izbori” (i njima je izvor Telegraf, kao i Vama).
Nevažeći su krivi zato što autor ne ume da sačini tekst kako treba, ne zna decimalni račun i d’Ontov sistem?
Ko je onda odgovoran što se u tom tekstu broj nevažećih listića uopšte ne spominje, kao da ih nije ni bilo – a bilo ih je i to 6,997%, kada se preračuna na osnovu brojki koje su objavili. Ovaj procenat se dobije kada se saberu glasovi svih stranaka i oduzmu od broja izašlih na glasanje (doduše, ni taj broj nije objavljen već je samo napisano “glasalo 36 odsto birača”). U odnosu na izveštaj OIK, razlika je više od 2000 glasova, na štetu nevažećih.
Tekst na portalu e-izbori nosi datum 16.12.2013. godine, a Excell fajl OIK Voždovac je kreiran 23.12.2013. godine u 10:19h. Izaberite sami koji je istinit, i šta se sve sa izbornim rezultatima dešavalo tokom tih 37 dana. Izbori su bili ponovljeni na samo jednom biračkom mestu, međutim broj mandata se u ova dva izveštaja ne razlikuje – osim… Pogađate već u čemu je razlika.
Naš izborni zakon decidirano kaže da u preraspodeli mandata učestvuju samo OSVOJENI glasovi stranaka a ne i neosvojeni (nevažeći), tj. u raspodelu ulaze samo stranke koje su prešle cenzus. Potom se dodela mandata vrši iteracijom od 1 do poslednjeg (na Voždovcu je to 1-55, republički je 1-250). Engleska Wikipedia to daje preciznije i jasnije od varijante na srpskom. Pitamo se, pitamo – zašto je to tako?
Nevažeći tj. poništeni glasački listići ne utiču na mandate, kako najvećih tako i ostalih stranaka, osim na to ko će preći cenzus.
d’Ontov sistem i naš izborni zakon ne predviđaju situaciju u kojoj je broj nevažećih glasačkih listića veći od cenzusa, niti je institucionalizovana opcija pod rednim brojem 0 predviđena za one koji ne žele da glasaju za neku od stranaka sa liste – ovo podrazumeva umanjenje ukupnog broja poslanika za taj procenat, ali ne i promenu skupštinskih kvoruma koji i dalje ostaju isti.
Razni tumači stvarnosti, poput Džej-Ti, sebi dopuštaju luksuz da nekažnjeno vređaju građane Srbije, kako svojim pretnjama i lažnim nestranačkim delovanjem, tako i prodavanjem magle pod maskom nekakve “nezavisnosti” i “stručnosti”. Takvi očigledno ne razumeju ono što u Zakonu piše, i što vi navodite ovde na kraju teksta. Ili to, ili uopšte nisu ni čitali zakon. Ali, zato imaju potrebu…

Image
Drugarica Jelena Trivan na partijskom zadatku, zaista je “nezavisni politički analitičar” taman onoliko koliko su i Nevažeći listići glasači najjače stranke na svetu – Komunističke partije Kine.
Nevažeći listići ne idu nikome, niti su svojina bilo koga od onih koji su se na njih manijakalno ostrvili.
Naša jedina namera je ogoliti svu besmislenost postojećeg političkog sistema, sa konačnim ciljem njegove potpune promene u korist građana – a ne politikanata.

Pozdrav,
Vaši Nevažeći listići

***

Portal jeste.
Samo, koliko je pravni?

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s