Peščanik: Destruktivna samoživost

piše: Dejan Ilić

Image

Sinoć je prekinuta sednica skupštine Srbije. Sednicu je prekinula predsednica skupštine. Potrebu da se sednica prekine objasnila je grubim previdom koji je u raspravi napravila osoba koja je do tada vodila sednicu. Reč je tu o potpredsedniku skupštine Vladimiru Marinkoviću. On naime nije dozvolio povereniku Rodoljubu Šabiću da se obrati poslanicima i time je direktno prekršio poslovnik o radu skupštine.

Na mnogo je načina to što se sinoć dogodilo u skupštini ogledalo svega što se u poslednje dve godine, a posebno od poplava naovamo događa u domaćem političkom polju. Činjenica da parlament podriva rad osoba koje su zadužene da nadziru izvršnu vlast jasno pokazuje čvrstu spregu između izvršne i zakonodavne vlasti u Srbiji. Za tu spregu ključna je stranačka pripadnost, a da to bude moguće pobrinuli su se autori Ustava iz 2006.

Ovo što danas gledamo u Srbiji nije samo gruba demonstracija samovolje jedne osobe i jedne stranke, čija čitava predistorija svedoči o jakim antisistemskim tendencijama, to je naravno i sistemski problem nastao nezavisno od njih: Srbija je ustavom iz 2006. definisana kao država u kojoj je moguće da se preko partije uspostavi apsolutna, nekontrolisana vlast. Prva stranka koja je uspela da ostvari za to potrebnu većinu u parlamentu, sada jasno demonstrira sve sistemske manjkavosti domaćeg političkog poretka.

Mogli bismo sad na to da skrenemo pažnju novom predsedniku Demokratske stranke i da ga odmah upozorimo da prestane da priča gluposti. Nikakvo ujedinjenje s ljudima koji su donosili Ustav koji razjeda političko tkivo Srbije neće doneti dobro ovom društvu. U vezi s tim, potpuno je nebitno da li će se demokrate u ovoj novoj fazi pokazati više proevropskim od naprednjaka. Srbija ima ozbiljne sistemske unutrašnje probleme koje naprednjaci sigurno neće rešavati jer im ti problemi idu u prilog. Evropejstvo s tim nema nikakve veze. Unutrašnji problemi, tako krupni kao loše rešeno ustavno pitanje, morala bi postati glavna tema novih demokrata.

No, o tome će se, ako je suditi po novom početku, još dugo razgovarati. U trenutnim vanrednim okolnostima u kojima danas radi Peščanik, možda je ipak u svemu što se sinoć dogodilo najzanimljivije to što je potpredsednik koji je grubo prekršio poslovnik vanredni profesor na univerzitetu Megatrend. U petom po redu danu u kom se Peščanik na svaki način dovija da opstane; u četvrtom po redu danu u kom nas premijer uverava da u Srbiji nema cenzure i da on nije oborio nijedan sajt; u četvrtom po redu danu u kom policija obećava da će utvrditi ko stoji iza obaranja sajta Peščanika, a bez ikakvog učinka – studenti i profesori Megatrenda, a to je dobar deo ovdašnje političke elite, mogu mirno da spavaju. Njima i dalje ništa ne smeta da na svakom mestu demonstriraju svoju nesposobnost i neznanje, kao i destruktivnu samoživost.

Peščanik.net, 05.06.2014.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s