Ko vas plaća sramotne hijene?

Da se zamislimo na trenutak nad ovom jednostavnom upitnom rečenicom.
Na prvi pogled sve je jasno u tom pitanju.
Da li?
Prvo, ta rečenica uopšte nije upitna, tačnije samo delimično je upitna.
Zašto? Zato što u svom zamagljenom delu šalje nevidljivu metaporuku koja se podsvesno prihvata bez razmatranja. Ko vas plaća, je tvrdnja da neko nekoga plaća, a dodatak samo zamagljuje tu malu poruku i služi zapravo kao njena maska.
I tu tvrdnju ćemo razložiti, da bismo saznali ono što se takođe na prvi mah ne vidi. Da li je autor rečenice izostavljanjem zareza posle reči PLAĆA ustvrdio da smo, /ili taj kome se obraća/ SRAMOTNE HIJENE, ili je izostavljanjem zareza na tom mestu ostavio mogućnost da zarez “stavimo” a zapravo osetimo na mestu nakon reči SRAMOTNE, pa smo u tom slučaju mi SRAMOTNI, te shodno tome stoji na kraju tvrdnja da nas plaćaju HIJENE.
Dakle šta će biti?
Ko vas plaća sramotne, hijene? ili Ko vas plaća, sramotne hijene?
Ostaje dakle nejasno da li smo mi hijene, da li smo samo sramotni, da li su hijene sramotne, ili nas hijene plaćaju i pri tome su još i sramotne.
Ovaj mali ogled, deo moje doktorske teze, zapravo potvrđuje sumnju da je autor zapravo BOT. Veštačka, relativno primitivna inteligencija koja odgovarajućim sklopovima pažljivo odabranih delova vokabulara, bez frazeoloških i idiomatskih sposobnosti, reaguje i utiskuje se na određena mesta u trenutku kada algoritam detektuje da su stvoreni uslovi za izvršavaje botovog zadatka. A to je reakcija na izazov čiji parametri za prepoznavanje su predefinisani. Takoreći preskordicija veštačke inteligencije. Ono što bot ne može međutim, to je finesa naglaska. Botovi, za razliku od ljudi, nemaju srednje uho, pa ne osećaju tananu razliku u naglašavanju pojedinih delova rečenice. Zato ne znaju gde da stave zapetu. Eto.

Ovu svoju doktorsku disertaciju na kojoj radim već dve nedelje i još ću, sam prvo podelio sa svima vama mojim vernim čitaocima. Želeo sam da čujem vašu kritičku misao pre nego što disertaciju predam i odbranim od napada.
Dodaću još malo fusnota, izvući linkove i slično, i ukrasiti sa nekoliko grafikona u boji.
I biće na između 60 i 720 strana, još nisam odlučio, i ukoričen u neku staru kožu od krave.
Eto, od mene toliko. Za sada.
Malo li je?

preuzeto sa bloga Udbi et orbi (11.06.2014.)

 gde-se-zaputila-srbijatunnel of love

Umesto komentara: So long, supersuckers!

Koliko ste puta u prethodne 3 godine, otkad postoji kampanja Nevažeći listići (Dosta je! Nula za nule tj. Stop partokratiji!), čuli ili pročitali ovo pitanje iz naslova? Bezbroj, i to od strane bezbroj budala, partijaških pešadinaca, botova, provokatora i ostalog bezličnog bašibozuka svih boja i nijansi crne (bez obzira na krpe kojima pokrivaju oči da ne bi videli sebe, na šta zaista liče).
A vi, malo stariji, da li se još uvek sećate ko vas je i kada poslednji put nazvao plaćenicima, pacovima i hijenama?
Samo treba sabrati 2+2. Iako (još uvek) nismo u Gulagu, da ovoga puta ipak preskočimo čuveno dokazivanje kako rezultat jeste/može biti = 5. Nije, ali zna se kako može i ko se dokazao kao majstor u dresiranju domaćih izdajnika. Nikakva krpa tu ne pomaže, baš kao ni farbanje. Nalaz uredan, bolest i dalje uspešno ćera svojim tokom. Besne ovce zadovoljno ujedaju žešće od pomahnitalih komaraca.
A sad, svi na svoje zadatke. I oglašavajte se povremeno de profundis, kako vam je naređeno, shodno troškovniku i cenovniku koji vam je blagovremeno dostavljen. Startovan je i bot-counter, evidencije radi. Od toga vam zavisi ono od čega ste zavisni.
Udri, po hijenama plaćeničkim! ili Udri po hijenama, plaćenički!
Interpunkcija je čudo, baš kao što se centar za sluh i ravnotežu nalazi u srednjem uhu. Otud silno naginjanje.
Možda vam uspe i da doktorsku disertaciju odbranite sa čistom peticom. Onom, na Univerzitetu “Gulagtrend” – Fakultet naprednog besmisla.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s